II. OSMAN AĞA VE GİRESUN’LU MİLLİ MÜCADELE ŞEHİTLERİNİ ANMA HAFTASI SATRANÇ TURNUVASI

Giresun ilinin en prestijli turnuvalarından biri olan “Osman Ağa ve Giresun’lu Mücadele Şehitlerini Anma Haftası” turnuvası mükemmel finallere ve olaylara sahne oldu. Birbirinden güzel maçların oynandığı turnuva, katılım sayısıyla da satranç sporunun Giresun’da ulaştığı kitleye ve satranca verilen değerin ne kadar fazla olduğunu gözler önüne serdi. 200’den fazla sporcunun yarıştığı turnuvada elbette ödüller kendi kategorilerin de dereceye giren ilk üç sporcu veriliyordu. Aslında turnuvaya katılan bütün sporcular kazanmışlardı. Ne kazandılar sorusuna şöyle cevap vereyim.
1. Güzel dostluklar edindiler.
2. Sosyal bir aktiviteye katılarak kendilerine özgüven aşıladılar. (Sonuç ne olursa olsun!)
3. Burada yaşadıkları olaylar acısıyla tatlısıyla hep güzel bir anı olarak hafızalarında kalacak.
4. Ve en önemlisi yaşadıkları ilin kahramanlarından biri olan ve milli mücadelede arkadaşlarıyla omuz omuza mücadele eden Topal Osman Ağa’nın tarihteki yeri ve önemini anlatan cd ve kitapçıklara sahip oldular.

Turnuva da neler olduğunu merak eden arkadaşlarıma biraz özet geçelim.
Küçükler kategorisinde Enes TANRIVERDİ puan kayıpsız birinci olarak küçüklerde sürpriz bir sonucun çıkmasına engel oldu. İkinci ise Ordu ilinin Fatsa ilçesinden turnuvamıza katılan Emir Utku ÖZGEN, üçüncü ise Abdurrahman Furkan ÖZDEMİR oldu.

Yıldızlarda da bir sürpriz yaşanmadı. Murat Eren AYTEKİN kayıpsız birinci olurken ikinci İrem ARSLAN üçüncü ise Enes KARA oldu. Yalnız yıldızlar kategorisi o kadar da sakin geçmedi. Beşinci turda Levent Burak İYİGÜN – Murat Eren AYTEKİN maçı kıran kırana geçti. Levent beyaz taşlarla pasif ama farklı bir oyun oynayarak ilginç bir konum elde etti. Belki de amacı Murat Eren’i farklı bir konumda gafil avlamaktı! Levent biraz tecrübesizliğinin, biraz sürenin, birazda bilgisinin eksikliğinden kaynaklanan nedenlerden dolayı ele geçirdiği avantajı kullanamadı. O pozisyonda taşların yerini sizlere vereyim. Beyaz Konum: Şe2,Ke5 ve piyonlar sırasıyla h2,g3,f4,c2,b2,a2 karelerinde.
Siyah Konum: Şf6,Kd8 ve piyonlar sırasıyla h7,g7,f5,c4,b4,a7 karelerinde.
Bu konumda hamle beyazlarındı. Bu konumda siyahın piyonları çok ilerlemiş ve korunması zorlaşmıştır. Kitaplarda bu konum için askıda piyonlar denir. Burada Levent direk Kc5 yaparak bir piyon öne geçebilirdi. Ama o Şe1 hamlesini yaptı. Sürenin verdiği huzursuzlukta konumu tutan bu hamle kötü değildi. Maç bittikten sonra Levent’e neden Kc5 hamlesini yapmadığını sordum. Oda Kd4 hamlesinin bunu önlediğini söyledi. Ama ondan sonra c3 piyon sürüşü yaparak beyaz bir piyon öne geçebiliyordu. Bilgisayar bu konumun eşit olduğunu söylese de bunu pratikte yapmak oldukça zordur. Hele de sürenin azlığını düşünürsek siyahın kısa bir sürede en doğru hamleleri bulması çok kolay olmayacaktır. Bu konumdan sonra beyazların nasıl bir piyon öne geçtiğini sizlere bırakıyorum. Bu konumu uzun uzun incelemenizi tavsiye ederim. Sanki bir kitaptan alınan bir konum gibi, çalışmanızı öneririm.
Önceki ödüllü turnuvalarda hep averajla dördüncü olan İrem ARSLAN bu sefer şeytanın bacağını kırarak ikinci olmayı başardı. Bu sefer averaj İrem’den yanaydı. Kuvvetli rakiplerinin arasında ikinci olarak turnuvanın küçük sürprizini İrem yapmıştı. Ama uzun zamandır beklediği ve hak ettiği bir başarıydı bu. Bir bayan olarak erkeklerle mücadele etmesi ve onlara üstünlük sağlaması takdir edilmesi gereken birşey.
Üçüncü olan Enes KARA benim çok takdir ettiğim bir strateji ile ilk üçe girmeyi başardı. Beşinci turda Enes rakibi Bahar AKKAYA ile olan maçında açık üstün olmasına rağmen son turda Murat Eren ile karşılaşmamak için rakibine beraberlik teklif etti. Tabi ki geride olan Bahar bunu kabul etti. Maçtan sonra ben olsam beraberlik teklif etmezdim demişti bana Bahar. Bende ona Enes’in bunu yapmasının çok mantıklı olduğunu ve ilk üçe girmek için yapılan bir strateji olduğunu anlattım. Enes bundan önce Murat Eren’le birçok kez karşılaştı ve kaybetti. Murat Eren’i yenmek gibi gereksiz bir hayale kapılmak yerine onunla karşılaşma ihtimalini ortadan kaldırarak ilk üçü garantiledi. Oda burada birçok güçlü rakibini hem oyunuyla hem de inanılmaz bir şekilde uyguladığı ve gerçek bir satranç sporcusunun yapması gereken her ihtimali değerlendirerek ilk üçe girmeyi başardı. Bu turnuvada yıldızlar kategorisinde en büyük handikabı Furkan TOPŞİR yaşadı. Son zamanlarda turnuvalarda düşüşe geçen Furkan TOPŞİR eminim ki yakın zamanda bir çıkış yakalayacaktır. Bu gibi olaylar her iyi satranç sporcusunun başına gelir. Bunun en güzel tarafı Furkan’ın bundan sonra satranca daha fazla zaman ayırıp kendini geliştirmesi olacaktır.

Gençler kategorisi güzel bir sürprize imza attı. Gençler kategorisinde favori isim Emre BÜLBÜL’dü. Ama Emre AKIN’da diğer güçlü adaydı. Bu iki isim finalde karşılaştılar. Önceki turnuvada berabere kalmışlardı ve Emre BÜLBÜL averajla birinci olmuştu. Bu seferde beraberlikte Emre BÜLBÜL birinci olacaktı. Sürenin azaldığı ve maçın kırılma noktasının yaklaştığı anlarda BÜLBÜL doğru devam yolunu bulamadı ve kaybetti. Aslında bu sonuç çok sürpriz değildi. Emre BÜLBÜL son zamanlarda hata yapmaya başlamıştı. Ama rakipleri ona göre zayıf olduğundan kaybediyorlardı. Ama AKIN öyle basit bir oyuncu değildi. Ona karşı hata yapmak kaybetmek demektir. Yalnız BÜLBÜL’ün son konumda bana göre sansı daha yüksekti. Çünkü onun kalesi rakibinin üçüncü ve ikinci karelerine girebiliyordu. Maçın kırılma noktası olarak söylediğim konumu sizlere yazayım.
Beyaz Konum: Şc2,Kb1,Ae2 ve sırasıyla piyonlar h2,g3,f4,d4,a2 karelerinde.
Siyah Konum: Şd6,Kf3,Fa7 ve piyonlar sırasıyla h7,f7,f6,d5,b7,b5 karelerinde.
Bu konumda hamle sırası BÜLBÜL de. Siyahın f ve b hattında duble piyonları olmasına karşı konumu oldukça iyidir. Bunun en büyük sebebi siyahın kalesinin düşman yarı sahasına girmiş olması. Ben bu konumda siyahları tercih ederim. BÜLBÜL burada Kf2 oynadı ve atı almakla tehdit etti. Bende aynısını tercih ederdim. Beyaz Şd3 yapınca hemen a2 piyonunu alırdım. Ama BÜLBÜL burada Kf3+ çekmiş. İşin ilginç tarafı bilgisayarda o hamleyi öneriyor. Yalnız BÜLBÜL bu oyunu kaybetti. İddia ediyorum ki a2 piyonunu alsaydı bence oyunu kazanırdı. Unutmadan bilgisayarın bu konumda siyaha verdiği ilk hamle de Şc6’dır. Basit ve etkili bir hamle! Burada beyaz Kb3 oynarsa siyahta Kf2 yapar. Bu konum beraberlik olsa da incelenmeye değer bir konum. Ben bu tip konumlarda oldukça başarılıyım. Çünkü bu konumda Fil ata karşı oldukça avantajlıdır. Bunun sebebi ata göre filin daha uzun menzilli olmasıdır. Unutmadan gençlerde sıralama
1. Emre AKIN
2. Emre BÜLBÜL
3. Suat AYHAN

Suat’ta uzun zamandır beklediği başarıya ulaştı. Oyuncularımızı tebrik ediyor ve bir dahaki turnuvayı dört gözle bekliyorum. Oyuncu olarak oynamadığım bu turnuvada da çok ama çok eğlendim…