Bugün inceleyeceğimiz kitap ileri düzey bir kitaptır. Peki ileri düzey kitaptan kasıt nedir ? Şunu söylemek yerinde olur ki bu kitabı okumadan önce satranç alt yapınızın çok iyi olması ve satrançla ilgili güzel bir kaç kitabı okumuş olmanız gerekir. Örneğin J. R. Capablanca’nın kitabı “Satrancın Esasları“, Richart Reti‘nin kitabı “Satrançta Büyük Ustalar Modern Görüşler” ve Yasser Seirawan‘ın Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkan satranç serisi… Benim bu kitabı tavsiye edeceğim reyting arası 1700-2000 arası oyunculardır. Tabi 1600 reytingi olan ama oyun gücü bu aralıkta olan bir çok oyuncu var. Bu arkadaşlarda kesinlikle bu kitabı okumalıdırlar.
Şimdide size bu kitabı biraz anlatmaya çalışacağım. Sistematik Antrenman bana göre satrançta konumsal oynamayı öğreten bir kitap. Konumsal oyun ve Agresif oyun arasında ki farkı çok iyi bilmeme rağmen anlatmakta hep güçlük çekmişimdir. Yine de biraz anlatmaya çalışayım.
Konumsal oyun yaptığınız hamlenin konuma olumsuz hiçbir etkisi olmayan hatta ileride faydası olacak hamlelerdir. Biraz daha açalım bu konumsal hamle olayını. Mesela bir oyun düşünün. Oyunda atı e5, d5, e4, d4 karelerinden herhangi birine yerleştirdiğinizi ve bu atın hiçbir alet tarafından rahatsız edilmediğini… Ama bu at hemende oyunun sonucunu belirlemiyor. Yani konumsal hamleler uzun vade de sonuç veren hamlelerdir. Agresif oyun ise bambaşka bir şeydir. Yani agresif hamle denildiği zaman akla gelen ilk şey agresif hamleye karşı yapılan yanlış bir hamle olursa oyunun çok hızlı kaybedileceği olmalıdır. Peki bu iki oyun tarzından hangisi daha iyi ? Kesinlikle en saçma soru budur !! İki oyun tarzından birine en iyi şekilde sahip olursanız zaten kolay kolay kimse sizi yenemez !! Asıl soru şu olmalı bence “bu iki oyun tarzını bilmek mümkün mü ?” işte soru budur bence ve cevabı da çok basittir. Evet mümkündür. Peki nasıl mümkündür. İşte sevmediğiniz cevap geliyor, tabi ki çalışarak ! Lakin ne kadar çalışırsanız çalışın bir yönünüz ağır basar. Kimileri keskin bir varyanta girip hızlıca oyunu kazanmaya çalışır (Agresif oyuncular) kimiside gerekli kırışmaları yaparak oyun ortasında elde ettiği avantajı oyun sonunda kazanca çevirir. (konumsal oyuncu) Bu iki oyun tarzı da yanlış değildir ve birbirlerine üstünlükleri aynıdır. Örneğin agresif bir oyuncu konumsal bir oyuncuya saldırır saldırır ve oyununda bazı zayıflıklar yaratır. Daha sonra bu zayıflıklardan yararlanır. İşte işin en ilginç ve ironik yanıyla karşılaşıyorsunuz !! Agresif oyuncuda konumsal oyunu bilmek zorundadır !!! Bazen konum kazançtır lakin kazanca giden yol uzundur. İşte burada konumsal hamleler yapılır, rakip iyice hataya zorlanır, hata yaptırılır ve oyun kazanılır. Peki konumsal oyuncu nasıl kazanır. Agresif oyuncu saldırır saldırır ve hiç bir zayıflık yaratamaz, lakin konumsal oyuncu öyle hamleler yapmıştır ki agresif oyuncunun hamlelerinin bittiği yerde kalan konum ona kazançtır. İyi tamam da ya iki oyuncu da konumsal oynuyorsa ne olacak ? İşte bu da konumsal oyun oynayan satranççıların ironisi, konumsal oyun oynayan satranççılar da agresif oyunu bilmek zorundalar. Satranç böyle karmaşık ama bir o kadar da zevkli bir oyun. Konumuzun çok dışına çıkmış olsakta satrançla ilgili böyle bilgiler vermek her zaman yararlıdır. Şimdi kitaba tekrar dönelim.
Şimdi bazı oyuncuların basit konumlarda kaba hatalar yaptığı bir gerçektir. Onlara neden böyle bir hata yaptığı sorusu sorulduğunda aldığımız cevaplar genelde şunlardır.”O an yapacak hamle bulamadım”, “Ya hiç bir hamle işime yaramıyordu” yada buna benzer bir sürü cevap alırız. İşte bu problemle karşılaşan bir çok oyuncu genelde agresif satranç oynayan oyunculardır. İşte bu kitap bu oyunculara çok faydalı olacaktır. Bunu nereden mi biliyorum, bende agresif satranç oynayan bir oyuncuyum 😉 Neyse konumda zayıf olan bir kareye basarsınız yada zayıf olan karenizi elinizden geldiğince korursunuz. İşte bu kitap bunları anlatıyor. Özellikle beğendiğim olaysa kitapta verilen örnekler direk konumlar olmuyor, bazen oyunu baştan sona veriyor ve nerede hata yapıldığını, yapılan bu küçük yada büyük hatadan nasıl yararlanılacağı uzun uzun anlatıyor. Bazı kitaplar direk konumu verip burada bu oynanır diyor. Ben bu tarzda yazılan kitaplara çok ama çok uyuz oluyorum. Bu konuma nasıl ulaşıldı, hangi açılıştan sonra bu konum oluştu. Bu soruların cevaplarını bilmedikten sonra kitabın bize vereceği fayda azalır. Yalnız bu kitapta öyle değil. Bazen konumu veriyor bazen de baştan sona bir oyunu açıklayıp anlatıyor. Kitabı uzun uzadıya anlatmak istemiyorum. Lakin bana inanın ki bu kitabı hakkıyla bitirirseniz 2000 ve üzeri oyuncuları kesinlikle yenebilirsiniz. Hatta biraz abartayım, çok rahat yenebilirsiniz !! Lakin hakkıyla okumak şartıyla. Hangi kitap olursa olsun hakkıyla okumadıysanız fayda vermez. Çok basit bir kitabı bile hakkıyla okumak insana mükemmel bir fayda sağlar. Peki siz bu kitabı ne kadar sürede okudunuz diye sorarsanız ben hakkıyla okumaya çalışanlardan olduğumu söyleyeyim. Yaklaşık 4,5 ayda okudum. Günde 10 saat çalışarak !!! Bu kadar nasıl okudunuz, dayandınız diye sorarsanız ben bu kitabı askerde okudum. Okuyup bitirdiğinizde satranca bakışınız kesinlikle değişecektir bundan emin olun !! Son bir cümle daha söylemek istiyorum. Mümkünse kitabı ön sözden başlayarak okuyun. Özellikle kitabın yazarı hakkında yazılan şeyler kitabın değerini anlamanıza yetecektir. Artık okuyup fikirlerinizi söylemek size kalmıştır. 🙂